Masterclass Documentaire 2004 – Bialowieza

POSTED IN Luister, Oefeningen 23 maart 2012

In 2004 trokken de masterstudenten naar het laatste oerbos van Europa in Bialowieza, een Pools dorpje tegen de grens met Wit-Rusland. Dit bos is het laatste bestaande bewijs van hoe heel Europa er duizenden jaren geleden moet hebben uitgezien. De studenten maakten twee radiodocumentaires met telkens een iets andere insteek.

Maarten Lauwaert, Joris Van Damme en Linda Dohnke waren vooral ge├»ntrigeerd door het mysterieuze karakter van het bos. De sprookjes van de gebroerders Grimm, The Lord Of The Rings,… het zou er zich allemaal kunnen afspelen. Zij gingen op zoek naar de waarheid over de diepste kern van het bos. En ze gingen, zoals dat hoort, ook op zoek naar zichzelf in het werk “Het Bos door de Bomen”.

Katrijn Vanhauwaert, Vincent Vangeel en Lorenzo Van Loon raakten dan weer een andere thema aan, de vreemde dualiteit die in het bos en het dorpje heerst. Enerzijds ligt het bos in een arme regio van Polen. De mensen trekken dan ook vaak het bos in om hout te kappen of om wild te schieten. Anderzijds is dit het laatste oerbos van het hele Europese vasteland. De Europese Unie en UNESCO hebben het bos beschermd, zodat elke Europeaan de kans zou krijgen deze nalatenschap te zien. Maar wat weegt het meeste door? De ‘symbolische noden’ van elke Europeaan? Of de fysieke noden van de mensen die rond het bos wonen? “A Window Into The Past”.

Comments are closed.

Loading